Friday, September 30, 2005

Brittiska hus

Det ar helt otroligt - det ar kallare innomhus hemma hos oss an det ar utomhus! Jag har frusit som en hund de senaste tva dagarna och varje gang jag gar utanfor dorren blir jag forbluffade over hur behagligt det ar ute. Borde flytta ut i tradgarden och anvanda grannens wireless bredband istallet...

skal

Det har kanske varit lite for mycket fest pa senaste tiden - och mer lar det bli. Hade en drink session med gamla jobbarkompisarna i onsdags. De fran forr-forra jobbet, med det trevliga folket, vi som fortsatter att halla ihop som en enerverande gymnasieklass som inte fattar att vi vuxit upp, fastan det nu ar nastan tva ar sedan vi jobbade ihop. But I love them boys. Ol och champange blev det. Mycket champange. Och Basilika var rund under fotterna nar hon bestamde sig for att ga hem. Och ont gjorde med mest hela dagen igar, jag var for bedrovlig. Men gick anda ut med JS och Vic for middag och vin pa the Fire Stable in Wimbledon Village (rott vin, kunde inte tanka mig att dricka vitt, paminde for mycket om champange).
Ikvall ska jag traffa Deb for drinkar och sa ska vi ga och se den har utstallningen pa National Portrait Gallery. Imorgon blir det middag med S och Ad, vilket ska bli skoj. Men sen maste nog min lever vila lite. Aj.

Wednesday, September 28, 2005

Brasilien

Nu tror jag att alla de narmast berord parter ar informerade sa nu kan det bli blogg-officiellt ocksa - jag och JS ska flytta till Sao Paulo i Brasilien!
Jag har ju jobbat i Brasilien tidigare och JS har pluggat dar, sa vi kanner ju bada till landet och gillar det. Jag har funderat ett bra tag pa hur jag skulle kunna flytta till Latinamerika igen och med mitt nya jobb, dar jag kan jobba varifran som helst sa lange jag har bredband, sa blir det mojligt. JS hade planer pa att flytta dit och jobba som frilansare innan vi traffades och nar vi sen borjade dejta sa foll allt pa plats. Sa JS har nu sagt upp sig fran jobbet och han aker over i slutet av oktober for att ordna med lagenhet, etc. Jag flyger over i mitten av november och sen ar planen att stanna i 6 manader (jag kan inte fa arbetsvisum sa jag kommer att vara dar som turist, vilket man kan vara i hogst ett halvar), vilket betyder att vi kommer att vara dar over jul och nyar, samt for karnivalen i februari! Och det kommer att vara sommar och varmt istallet for gratt och regnit i London.

Fast visst kanns det sentimentalt att lamna London. Jag tycker fantastiskt mycket om den har staden. Men samtidigt tror jag att det ar bra att aka harifran ett tag - det ar sa latt att dras in i spiralen kring huskop, hogre lon och fantastiska (men korta) semestrar, vilket man sa latt borjar tro att livet handlar om nar man bor i London och jobbar inom finansvarlden. For det ar ju liksom det alla pratar om. Men jag vill bra mycket hellre uppleva andra kulturer an skaffa mig massiva huslan (det senare kommer sakert, sinnom tid).

Vi ar inte riktigt sakra pa vart vi tar vagen efter Brasilien. Barcelona star hogt pa listan men kortare vistelser i stader som Prag, Paris och Berlin poppar ocksa upp. For mig ar det ju enkelt - en lagenhet med bredband ar allt jag behover, men det beror ju pa hur JS kan skaffa jobb. Otroligt spannande ar det iallafall!

Tuesday, September 27, 2005

Stickad kofta och strumpor

Det ar rengnar, ar gratt, morkt och kallt ute. Sadana har dagar ar jag sa glad att jag kan jobba hemmifran. Men jag langtar efter havregrynsgrot till frukost men inte tillrackligt for att ga ut och kopa det...

Var upp till Sheffield over helgen och halsade pa JSs familj. Mycket trevligt och familjeorienterat. Jag spelade kricket for forsta gangen i mitt liv (mot JSs 5-arige lillebror), lyckades fa in tva wickets och var makta stolt (mot en femaring alltas).

Thursday, September 22, 2005

Smog

Idag har det varit varmt och valdigt smoggigt och det kandes precis som Mexico City. Varm lukt i nasan, mycket avgaser och disig luft. For andra later det har kansske som en mardrom men for mig far det mig att kanna mig som hemma. Tryggt och varmt. Det luktar storstad och disel. Och himlen har en latt brunaktigt skimmer vid horizonten.

Idag laste jag den har artikeln i The Gurdian. Det hande tre veckor efter det forsta bombattacken mot London och alltsa fore den brasilianske medborgaren blev ihaljskjuten vid Stockwells tunnelbanestation. Artikeln pavisar plagsamt val hur latt misstag gors men det kusliga ar polisens ovilja att be om ursakt och deras satt att forsoka rattfardiga sina handlingar. Att de inte endast sa "forlat, vi gjorde ett misstag mn vi maste vara valdigt alerta numera" efter att det hade visat sig att David Mery varken hade sprangamnen pa sig eller compromising material (ursakta engelskan) utan haktade honom och utforde en husransakan skrammer mig. Sjlav faller jag knappast under nagon terrorist profilering (som blond, skandinavisk kvinna) men jag kan sakert raka ut for polisens maktutovande pa nagot satt, eller nagon nara mig.

Ikvall ska jag iallfall ut i den fororenade och farliga staden London for att avnjuta vin och tapas med S.

Wednesday, September 21, 2005

Kulturblogg?

Pims blog ar alldeles underbart god! Jag vill ocksa ha en blogg med tema! Mat-tema funkar inte riktigt da jag visserligen gillar att ata, men jag ar inte alls lika sofistikerad som Pim (lunch idag: fyra knackebrodsmackor med cheddarost och tomat, samt en burk tomatsoppa). En kultur-blog skulle passa mig battre. Dar skulle jag beratta om utstallningar jag varit pa, pjaser jag sett och bocker jag last. Hmm, kanske en bra ide? I sa fall far jag borja med att beratta att jag igar kvall laste ut Amy Tans "The Opposite of Fate" som ar en samling av minnen, berattelser, noveller, essaer,tal och citat fran Tans liv, bade som forfattare, dotter, hustru och van. Det later lite hogtravande men boken beror - jag skrattar och ryser, forfors och forskracks. Kanns som det ar dags att plocka fram "The Joy Luck Club" och "The Kitchen God's Wife" igen?

I sluetet pa boken finns en "if you liked this, try..." lista:
Wild Swans, Jung Chang --- tick
Speak, Memory, Vladimir Nabokov --- nu pa min lista
Giving up the Ghost, Hilary Mantel
My Invented Country: A Memoir, Isabel Allende
--- jag har flera av Allendes bocker men inte den har
Love in the Time of Cholera, Gabriel Garcia Marquez --- tick
Lolita, Vladimir Nabokov --- tick
The Interpreter of Maladies , Jhumpa Lahiri --- tick
This Boy's Life , Tobias Wolfe
I, the Divine , Rabih Alameddine

Monday, September 19, 2005

Glamhelg

Hade en toppenhelg med mamma, aven om vadret blev kallare an jag hade trott. Det blev lite av en glam-helg och jag tror att mamsen hade det trevligt.
Skiackade ut henne pa egna aventyr pa fredagen och hon kom hem med en superfin kavaj och ater igen kan jag bara konstatera att min mor har en bra mer "ärtig" kladstil an vad jag har. Inspirerad av henne satte jag dock pa mig min svarta kjol med mycket vidd och smal midja och tyllunderkjol nar vi skulle ivag pa London premiaren av "The Bitter Tears of Petra von Kant". Operan ar en adaption av Fassbinders pjas och film (har inte sett nagondera) och den var verkligen bra. Jag alskade dekoren!
Innan vi gick til the ENO, sa motte vi upp med JS for en drink i baren pa the National Portrait Gallery. Fin utsikt och mycket trevlig bar.

Pa lordagsmorgonen tog vi det valdigt lugnt. Tog med mig mamma till bargeriet och kopte underbara croissants och morkt brod och sa smaningom tog vi oss in till stan. Gick runt i Marylebone (mamma har ju varit i London forut sa sa mycket sightseeing behovs inte langre), fikade med S och sen gick vi ned mot South Bank. Skulle titta pa the Thames Festival som pagick i helgen men det var sa otroligt mycket manniskor att vi istallet tog en sidogata och promenerade till Tate Modern. Dar tog vi en kaffe innan vi gick och sag Frida Kalho utstallningen som nu pagar dar.
Vi ar ju bada stora fantaster av Kahlo och har last atskilda biografier om konstnarinnan och nar jag bodde i Meixco och mamma kom och halsade pa sa var vi till Casa Azul.
For mig var det andra gangen jag sag utstallningen (JS har redan varit dar 4 ggr med olika besokare) och det lar nog bli mist en visit till innan den stanger i borjan av oktober. JS ar ju Tate medlem sa vi kan ga hur manga ganger som helst.

Efter utstallningen fortsatte vi det latinamerikanska temat och gick och at middag pa en Peruansk krog. Dar utspelade sig ett drama vid bordet brevid som vi skamlost lyssnade pa och jag och JS sitter nu och slipar pa en pjas alternativt kortfilm om vara bordsgrannar.

Pa sondagen tog jag och mamma en langpromenad i Wimbledon Common och sen at vi en sedvanlig lunch pa Wagamama. Foljde med henne till Hethrow igar, sa det blev nastan 3 timmar pa tunnelbanan for mig. Nar jag kom hem holl JS pa och laga middag och han och John gick hyrde "Life Aquatic" som jag gillade. Fast de forstod inte Jaques Cousteau hyllningen/paraodin.

Friday, September 16, 2005

Felinbunda bocker

Jag verkar ha en valdig otur vad det galler mina bockers packetering och nu har det hant igen - boken om Brasilien som jag fick hemskickad fran Amazon i onsdags (Brazil - Life, Blood, Soul av John Malathronas) har fatt sidorna bunda i fel ordning (41, 42, 45, 46, 43, 44, 47, 48). Ska ta och ringa dem och se om de kan skicka en ny bok.
Forsta gangen det hande mig var pa universitetet, da jag fick Elizabeth Wurtzels "Prozac - min generations trost" i present. Halvvags in i boken inser jag att 50 sidor saknas, sa det har jag aldrig last ut. Fast det star fortfarande kvar i bokhyllan. Efter det hade jag ett uppehall pa flera ar innan jag nu nyligen draddades av flera felinbundna bocker i rask foljde. Forst var det Time OutLondon boken som jag fick av Deb i julklapp. Efter nagra manader insag jag att cirka 20 sidor hade dubblerats och tagit platsen for de ovriga sidorna. Sa foljdaktligen finns det delar av London som jag nu ar helt ignorant om. Darefter foljde vampyrhistorien i Blackeberg ("Lat den ratta komma in") som jag plockade upp i Pocket shopen pa Arlanda och som det visade sig nar jag kom hem, saknade flera av de forst sidorna. Mamma fick ta med sig den tillbaka och i somras kunde jag lasa den i sin helhet.

Thursday, September 15, 2005

Hel och ren

Mamma kommer i kvall och agenten som har hand om lagenheten kommer forbi med nagra potentiella hyresgaster vid nio (vart kontrakt gar ut om tva manader), sa jag och JS har stadat och jag ar faktiskt pakladd och kammad fasten klockan bara ar atta. (I vanliga fall byter jag inte om forran vid elva-snaret.)
Telereparatoren ska ocksa komma, nangang mellan atta och tolv, men honom har vi inte stadat for. Telewest's taskiga service fortjanar inte ett valstadat vardagsrum!

Monday, September 12, 2005

Kevin Pietersen

Jag har bitit ned nagra naglar, jag har inte kunnat gatt och handlat (sa jag at burksoppa till lunch och nu ar jag hungrig) men nu kanns det sakert att England kommer att vinna the Ashes det har aret. Dagens match kommer att bli ett draw tack vare regnit Brittiskt vader och the rock-and-roll batsman KP.
Ah, I will remember this summer! *leende*

Thursday, September 08, 2005

Matens psykologi

Igar var jag och JS pa en gruppdiskussion drink resturang atande. Vart vi gar, varfor, kanslor kring mat, var vi anser att vi far "varde for pengarna", varfor man gar tillbaka till vissa stallen, vad man kan tankta sig tumma pa och vad man inte kan, osv. Det ar nagra bekanta till mig som funderar pa att oppna en ny resturang och ville ha feedback pa olika concept. Riktigt intressant och jag borjade tankta pa vilka kanslor jag associera med resturang besok och vad jag uppskattar hos olika matstallen.
Vi var en grupp pa atta personer och det var en tjej dar som verkade sa himla trevlig, smart och valtalig. Dessutom hade hon en jattefin gron stickad troja. Henne skulle jag vilja bli van med! Men hur raggar man potentiella vanner? Lyckades inte ens prata med henne. Far nog noja mig med den grona trojan som jag sjalv haller pa att sticka just nu. Den kommer att bli jattefin!

Imorgon ska vi pa brollop -- min van Isa fran Brasilien gifter sig. Isa ar en av mina vanner som hangt med jorden runt. Vi larde kanna varande i Sao Paulo 2000 da vi jobbade ihop. Sen flyttade jag till New York och 7 manader senare (den 11 september 2001 for att vara exakt) flyttade Isa till NYC da aven hon hade blivit transfered via jobbet. Aret efter lamnade jag NYC och hamnade sa smaningom i London medans Isa flyttade till Rio. Forra sommaren kom hon pa besok till London, blev handlost foralskad i en man och stannade kvar. Imorgon gifter de sig och i slutet pa manden flyttar de till Wimbledon. Sa fran att ha bott i samma kvarter i mangmiljon staden Sao Paulo, kommer vi nu bada att bo i Wimbledon. Kram pa henne!

Monday, September 05, 2005

NOLA

Jag blir sa upprord, ledsen och arg nar jag laser om vad som hander i New Orleans. Och fina vannen T har flytt till Atlanta med flickvannen och jag vill bara krama om honom. Vet inte hur han mar, hur mycket de fick med sig eller vad som har hant med deras hus. Visst, de tillhor ju de lyckligt lottade som kunde ta sig ut ur stan med egen bil och har vanner att bo hos, men det har ar en av mina basta vanner och da blir allt sa personligt.
Tittar pa flybilderna over staden och tanker - den gatan gick vi hem pa sent pa natten under Mardi Gras 2000, dar gick sparvagnen, dar festade vi. Jag var i New Orleans i en vecka och jag tror aldrig att jag har festat sa kontinuerligt som jag gjorde dar. Minns att jag vaknade vid ett-tiden pa eftermiddagen (jag kan vanligtvis aldrig sova senare an nio, aven om jag har kommit i sang vid fem) av T som vakte mig och sa att jag maste upp. "Varfor da?" suckade jag under tacket. "Because we have to get to the store and buy beer before they close the roads off for the parades". Det summerade upp hela den veckan ratt fint.

Thursday, September 01, 2005

The top quite gone!

Igar skulle jag oppna en forpackning med en ny rakhyvel och lyckades skara mig ordentligt i vanster pekfingertopp. (Varfor forpackar Gilette sina hyvlar som vore de gjorda av guld? Jag ar overtygad om att jag inte ar den enda som har gjort illa mig nar jag forsokte banda upp forpackningen.) Blodet rann och jag lamnade blodspar efter mig i halva lagenheten. Och det enda jag kunde tanka pa var Sylvia Plaths dikt "Cut"

What a thrill--
My thumb instead of an onion.
The top quite gone
Expect for a sort of a hindge

Of skin,
A flap like a hat,
Dead white.
Then the red plush


Brukar vanligtvis inte ha nagot problem med a se blod men igar blev det lite for mycket, sarskilt efter att jag hade blott rakt igenom det forsta plastret. Sa jag var faktiskt tvungen att ta en sving ur flaskan och satt sen med huvudet mellan knana (men fingret hogt i luften) tills dess att jag hade lugnat ned mig. Det blodde ratt ymnigt i 30 minuter men sen kom JS hem och plastrade om mig sa nu har jag ett stort fint bandage som ser riktigt cartoon-aktigt ut! Fast det ar lite svart att skriva...

Edinburgh var toppen! Borde lanka till pjaserna vi sag pa the Fridge (tre stycken) men jag orkar inte. Vi sag en varitee, en hip-hop musikal ("Hip-hopra" framford av tonaringar fran London) samt en mexikansk pjas om tva prostituerade. JS ville ocksa ga och se Froken Julie men den spelades sa himla sent (startade vid tio pa kvallen) och jag var aldrig pa humor for Strindberg vid den tiden. Men nasta ar kanske. Jag vill definitivt aka tillbaka!

Det skottska vadret levde upp till forvantningarna och det blaste otroligt mycket medans vi var dar. Och regnade. Men jag fros aldrig vilket jag hade varit radd for da jag glomt att ta med mig en jacka. Det var dock bra mycket kallare an har i London dar vi igar hade arets hittills varmaste dag (+32 grader).
Vi drack naturligtvis whiskey och at friterad mat (vilket verkar vara lite av en nationalratt i Skottland) samt haggis (kottfars ratt gjord pa lamminalvor). Och det kandes verkligen som om vi var pa semester (annat spark, annat klimat och till och med andra sedlar!) och tagresan ned till London i mandags var trevlig fastan den tog 5 timmar. En del cricket blev det naturligtvis - England vann den fjarde test matchen men det var bra nara att de sumpade bort den chansen, sa det blev aterigen en nagelbitare.

Jag jobbade som en tok bade pa torsdagen och fredagen (funkade bra att koppla upp mig ifran JSs systers lagenhet) och satt upp ratt sent i tisdags, men sa var allt ocksa klart infor gardagens deadline och jag och JS gick ut och firade (jag med super bandage pa fingret).