Saturday, January 28, 2006

Sao Paulo i mitt hjarta

Var och sprang i Ibirapuera parken igar eftermiddag och kande sa intensivt att "nu, nu ar jag faktiskt i Sao Paulo". Jag har ju kommit tillbaka hit gang pa gang under sa manga ar. Bott pa olika stallen och varit har av olika orsaker (jobb, semester) men till parken kommer jag alltid. Sa igar var jag och sprang samma runda som jag brukade springa nar jag var har i 2000-2001 (ok, inte riktigt samma, da hade jag bra mycket battre kondis an nu och kunde latt kora pa i en och en halv timme i gassande solsken, nu fick jag stundom ga, aven om det var svalt...) och jag far sa lustiga flashbacks. Samma roda jord som jag trampar, samma kurvor pa stigen, samma tradrotter som sticker upp, samma palmtrad, men nu ar jag har av helt andra orsaker, har ett annat jobb och oandligt mycket mer fritid.

JS ar i Rio nu med sin familj. Planen var att jag skulle aka dit och mota upp men jag orkar inte (har inte lust?) att flyga upp idag och tillbaka imorgon. Har ingen lust att lamna Sao Paulo den har helgen.
Nar vi var i Rio over nyar sa kom vi gang pa gang pa varandra att behova ta Sao Paulo i forsvar. Infodda Cariocas (Rio bor) kan inte forsta varfor vi bor i Sao Paulo. Sarskilt som vi med vara flexibla arbeten kan jobba varifran som helst. Och visst ar Rio underbart. Vackert med de grona kullarna, havet och stranderna. (Sao Paulo ar knappast vackert pa det dar storslagna sattet som Rio ar, men jag tycker att staden har sina ogonblick - som nar solen refleteras pa alla vita hoghus.) Men det ar ocksa sa mycket flard och yta. Speciellt i Ipanema dar vi bodde over nyar. Sa mycket struttande och fjadrar. Det finns inget installsammt over Sao Paulo. Take it or leave it. Det jobbas hart i den har staden, regionen star for huvuddelen av Brasiliens inkomst. Det ar stort, det ar koatiskt, det ar fororenat men det ar en riktig "stad". Ingen latar sig pa stranden har inte! Eller sa ar vi bara avundsjuka... Men jag vet att nar jag landade pa Congonhas (innerstads flygplatesen nara oss) den 2a januari sa var jag glad over att vara tillbaka. "Hemma" i nan slags mening.

Friday, January 27, 2006

Samba!

Jag jag var liten var Brasilien synonymt med samba for mig. Pappa spelade ofta samba och brukade ge mig kassetter med musiken fran de basta sambaskolorna efter varje karnaval. Men sen jag kom till Sao Paulo for snart tre manader sedan har jag knappt hort nan samba. Vi var och sag ett samba band ett av de forsta helgerna efter min ankomst, men utan radio blir det inte sa mycket musik har hemma.
Sa horde jag plotsligt sambatoner utanfor fonstret alldels nyss (det ar svalare idag, molning och det regnade imorse), sa jag hoppade ut pa balkongen och sag en volkagnsbuss med stora hogtalare sakta glida forbi. Och jag blev sa glad. For att jag ar har. For att det ar karnival om en manad. Och da ni, da lar det bli mycket samba!

Thursday, January 26, 2006

Taggad av Eponine

Four jobs I’ve had in my life: Nationalekonom, Finansanlytiker, Banktjansteman(kvinna) och Lararvikarie (2 dagar) - med undantag for lararvikariatet har jag alltsa aldrig haft ett jobb dar jag inte anvant Excel! Trakmans!
Four movies I can watch over and over: Det stora bla, Fanny och Alexander, Bridget Jones och Dangerous Liasons.
Four places I have lived: Stockholm, Mexico City, Kopenhamn, New York
Four TV shows I love to watch: The West Wing, Sex and the City, Parlamentet, Cold Feet
Four places I have been on vacation: Skane, Indien, Rio, Thailand
Four websites I visit daily: DN, FT, Hypodea och Expressen
Four of my favorite foods: Vietnamesisk Bun med grillat flask, sushi, mammas kottbullar med lingonsylt, faijtas.
Four places I would rather be right now: I poolen, hemma hos S med en kopp te, pa en langpromenad i London genom Marelyborne, Regents Park, Primrose Hill, Belsize and Hampstead, med JS pa ett kafe i Barcelona.
Four bloggers I am tagging: Skylla på Hypodea. Eponine och Vivi pa Hypodea har redan blivit taggade...

Wednesday, January 25, 2006

Pastasallad

Jag at pastasallad till brunch. Det var tredje dagen pa rad som jag at pasta sallad. Visserligen pasta med olika tillbehor, men andock. Var det sa har det var innan jag flyttade ihop med JS? Pasta sallad, cous-cous sallad och soppor pa burk. Och managa middagar pa resturang.
Hade inget vatten hemma sa det blev coca-cola till salladen. Hepp!

Telefonica

Telefonica (vart telefonbolag) ringer och erbjuder telefontjanster vi inte vill ha. Nej tack sager jag. "Det kostar bara 15 reais per manad" sager damen i luren. Nej tack, sager jag igen. "Ni far battre kontroll over era utgifter". Nej tack, nej tack, nej tack. For nagra mander sedan ringde de och erbjod fri nummerpresentation. Nej tack, sa JS. Nagra dagar senare fick vi ett brev dar Telefonica hade kopplat in tjansten anda, gratis pa en provtid pa 2 manader. Vi fick lasa det fintstilta ordentligt innan vi kunde konstatera att vi inte var skyldiga dem nagot och att vi inte skulle behova ringa och avbestalla tjansten (som vi inte hade bestallt) nar "gratis perioden" var over.

I mandags dog var bredbandsuppkoppling. Satt i ko hos Telefonicas tech support i 20 minuter men medans jag pratade med killen i andra anden kom Internet tillbaka. Lite stolt var jag att jag lyckades kommunicera med honom (pa portunol, dvs portugisisk/spanska). Jag avskyr namligen att prata i telefon med folk jag inte kanner. An varre blir det pa sprak jag inte beharskar. Kanske ska jag tacka Telefonica som tvingar mig till telefonen gang pa gang, som ett slags led i att overvinna min telefonfobi.

Tuesday, January 24, 2006

Sao Paulo med barn

JSs familj har varit har over helgen, vilket inkluderar hans snart sexarige lillebror. Pojken ar valdigt skarpt och mycket charmig men helgaktiviteterna blir ju lite annorlunda an vanligt nar ett barn inkulderas. Dessutom var tvungna att hitta vegetariska aleternativ till JSs pappa och syster (inte helt latt i kottalskande Brasilien) samt att ta taxi overallt da promenad- eller bussalternativet inte uppskattades av alla gasterna. Jag tror dock att de gillade delar av Sao Paulo och det var roligt att visa upp stan for besokare.

Nu har JS tagit med dem upp langs kusten och jag ar ensam hemma. Sag "Closer" igar pa DVD och det jag gillade mest var nog anda London som "backdrop". Kunde dock inte forst hur filmen kunde vara "R-rated". De pratar visserligen om sex hela tiden men det finns ju ingen direkt nakenhet i filmen. Sen var det valet av skadespelare/erskor. Clive Owen passar utmarkt (han spelade ju aven den rollen i teateruppsattningen) men varken Julia Roberts eller Natalie Portman har nan sexig utstralning overhuvudtaget. De ar visserligen bra skadespeleskor men passar inte in rollerna for detta otrohets drama.

Tuesday, January 17, 2006

U2 hysteri

Igar nar jag gick till affaren sa stotte jag pa en slingrande ko av ungdomar som rackte flera kvarter fran var lokala Pao de Acucar. Forstod snart att de vantade pa att U2 biljetterna for nasta manads konsert skulle slappas och medans jag var inne i affaren oppnades biljettluckorna under stort jubel (biljettboxen var placerad utanfor mataffaren).
Det var en av sommarens varmaste dagar hittills och alla dessa manniskor hade suttit ute i det gassande solskenet hela dagen. De flesta hade paraplyer med sig mot solen och en del gick omkring med ispasar pa huvudet. Jag gillar visserligen U2 och har varit pa flera konserter, men icke att jag skulle utsatta mig for en sadan tortyr! Kanske helt forgaves dessutom - foljande artikel fanns namligen pa BBCs hemsida idag.

Blender

Jag har glomt att beratta att jag kopte en mixer i forra veckan, en sen julklapp till oss bada. Och jag alskar den. Hur jag har kunnat leva sa lange utan en blender ar svart att forsta just nu.
Sen den inforskaffades har vi gjort smooties nastan varje dag. Eller "vitaminas" som de heter har. Banan&jordgubb, banan&mango, banan&papaya&jordgubb&apple&clementin. Ned i mixern med lite mjolk och viola! Jag, som helst inte lagar mat som tar langre tid att tillreda an 15 min och innehaller hogst 5 ingredienser, verkar ha hittat mitt Valhalla!
Igar var jag och kopte en sil och kode sen apple & morot, plus lite vatten, i mixern. Hallde genom silen och vips hade jag ordnat juice! Fast jag maste nog jobba pa proportionerna lite mer.
Nasta vecka ska jag laga Creme of tomato soup - ned med tomaterna i mixern bara. Ah, there is no end to the possibilities!

Monday, January 16, 2006

Mina havaianas


Kan det bli mer brasilianskt? I luv 'em!

Trettiotva grader i skuggan

Det ar varmt nu. Jag har suttit och jobbat i bikini top framfor datorn idag, men tvardrag svalkande genom rummen. Gillar inte luftkonditionering.

Vi hade en riktig Sao Paulo-helg med flera resturangbesok och kultur. Bast var anda koppen kaffe i baren hogst upp i Edificio Italia med panorama fonster. Sao Paulo ar sto-ort...


Det ar for varmt for att skriva. Ska ta mig ett dopp i poolen och sen ga och kopa kyld vattenmelon. Ringde Telia for att kolla upp bredbandsuppkoppling, "du har plats 72 i kon och beraknad vantetid ar 19 minuter". Nej tack.

Thursday, January 12, 2006

Froken Duktig

Har jobbat ratt duktigt de senaste dagarna. Pa tisdag kvall slutatde jag inte forran lite efter elva pa kvallen, och da var jag ratt trott eftersom jag gatt upp vid kvart i fem. Jobbade dock inte hela dagen utan hann aven med middag och en halv film. Sen loggade min kollega i Singapore pa sa vi gick egenom en del saker. Det ar 14 timmars tidskillnad mellan Singapore och Sao Paulo och det ar forbluffande hur manga timmar per dag jag & kollegan jobbar ihop. Beror ju pa att vi bade jobbar ratt markliga tider...
Kandes ratt sa patetiskt att ga upp och fortsatta jobba kloclan fem pa morgonen efter att ha lamnat skrivbordet mindre an 6 timmar tidigare, men resultatet var bra och jag var nojd.

Ikvall har jag bakat vete tortillas! Fajitas star vanligtvis pa min & JSs meny varje vecka men har i Sao Paulo har vi bara lyckats hitta tortillas som har importerats fran USA (fran Mexiko vore kanske mer logiskt med fa saker ar logiska i det har landet) och darfor as ruskigt dyra. Av princip vill vi inte betala over 60 kronor for ett paket tortillas sa jag bestamde mig for att baka egna. Laga mat intresserar mig inte (som tur lagar JS bade garna och bra sa jag kan ga och lagga mig matt varje dag) men baka gillar jag, aven om tortillas inte innehaller natt ungsmoment. Kollade upp recept pa Internet och det verkade latt - mjol, bakpulver, salt, olja och vatten. Anvande en vinflaska som kavel. Och det blev bra. Men nu svider mina fingertoppar efter att jag har hackat chili till salsan...

Tuesday, January 10, 2006

Utpumpad

Idag ar jag helt slut - texten jag skriver for jobbet kraver ratt mycket och jag har ytterligare ett projekt pa gang, med deadline torsdag. Sa nu, vid kvart over tre, sitter jag fortfarande i pyjamas (shorts och linne - det ar varmt idag) och har annu inte duschat. Kommer att vara lika intensivt imorgon och jag ser fram emot fredag och helgen.

Igar lyckades jag inte kopa brandvarnare. Var in i ett par affarer och fragade men alla butiksbitraden tittade undrande pa mig. Rorelsedektektorer och inbrottslarm saljs det hur mycket som helst av, men brandalarm verkar anses helt overflodigt i Brasilien. Inte heller kan jag be JSs familj ta med en fran England nar de kommer nasta vecka, de brandlarm ju innehaller lite, lite radioaktivt material vilket jag antar att man inte far ta med sig pa flyg.

Inte heller lyckades jag skicka faxen till Singapore. De hade gett mig fel nummer. Jag blir sa trott...

Monday, January 09, 2006

Kompott

Vi har slut pa havregryn sa imorse lagade jag apple- och banankompott till frukost istallet for appelgrot. Det var inte gott. Det skulle knappast vara gott senare pa dagen helller men just pa morgonen var det vidrigt. Varm banan! Hur kunde jag vara sa dum?
Jag gillar inte sota saker pa morgonen. Appelgrot ar det sotaste jag kan tanka mig. Honungssmorgasar som jag levde pa som liten gar garanterat bort. Det gor sota flingor ocksa. Jag vill ha salt pa morgonen. Det basta ar rester fran gardagens middag - kall risotto eller kall pasta. Mums! Knackebrod med ost och tomatskivor, med salt, ar en annan favorit.
Nar JS's syster kommer och halsar pa om nagra veckor ska jag be henne ta med sig ett paket Ryvita (dark rye). Saknar knackebrod.

Idag ska jag:
-jobba pa min jobb text (inflations utsikter for 2006)
-skicka ett fax till Reuters i Singapore (lang historia)
-kopa brandvarnare.

Internet i Stugan?

Jag ska ringa Telia och kolla om jag kan skaffa ADSL i stugan. Just nu har vi ingen fast telefon dar overhuvudtaget. Vi sa upp kontraketet for flera ar sen och 2001 sa blaste telefonledningen ned och vi brydde oss aldrig om att fixa den, da vi alltid hade mobil darute. Men nu ska jag kolla upp om det ar vart att fa dit en tekniker och fixa ledningen samt odna till den inne i huset (telefonsladden var alltid en temporar lagning, sa for nagra ar sedan klippte jag helt enkelt av den - inte helt smart kanske...). Vilken lyx det skulle vara att kunna sitta i Stugan och jobba! Hade jag palitligt Internet darute (jag behover mist 1Mb for att kunna jobba, helst 2) skulle jag kunna vara i Sverige hela somrarna!
Jag klarar inte av att bo i Sverige, landet har nan marklig deprimerande effekt pa mig, men jag alskar Sverige om sommaren. Och det skar i hjartat varje gang jag maste landna sommarstugan i Augusti. Men med internet skulle jag kunna uppfylla min drom om att bo nagonstans i Europa (Barcelona, London, Madrid?) men anda tillbringa somrarna i Sverige.
Ska aven ansoka om bygglov. Beroende pa finansieringsmojligheter skulle jag namligen vilja installera dusch i stugan, och da maste huset byggas ut. Kanske kan fa till ett storre sovrum samtidigt - maste fa plats med fler bokhyllor; huset svammar over av bocker.