Friday, January 15, 2010

Hej mitt vinterland!

Jag fryser som en hund. Mer specifikt, som en mexikansk nakenhund (xoloitzcuintle).

Det är det kallaste det har varit på vad, 125 år?, och jag börjar bli grymt trött på att sova med tre lager kläder, inklusive fleece tröja och raggsockar, under två duntäcken. Jag har redan läxat upp några oskyldiga personer som bara råkade vara den typ hundrade personen som utbrister "men du är ju svensk!" när jag gnäller över kylan. Nej, i Sverige behöver vi inte ha på oss mössa inomhus på vintern. Read my lips: d-u-b-b-e-l g-l-a-s. Hej, tätade dörrspringor!

Och så vad är det med mexarna och deras förkärlek till utomhusfester? Mexico City är inte Cancún. På vintern är det inte många plusgrader under natten. Ändå envisas de med att bjuda in folk till trädgårdsfest. Och så står man där, med sin drink med is i, och huttrar och huttrar.

Men, man skall inte förbanna mörkret, utan tända ett ljus. Så imorgon åker vi på spa. I ångbastun hoppas jag tina upp mina frusna lemmar. (Häromdagen gjorde sig faktiskt en gammal frostskada sig påmind och mitt ena långfinger blev alldeles vitt och jag tappade känseln i den. So much for "men det här måste ju vara som sommar för dig!". Jo, tjena.)

4 comments:

Scylla said...

Jag känner igen det där. Har aldrig i hela mitt liv frusit så mycket som i Paris en sen september. Vi satt inomhus, fullt påklädda i dunsovsäck och frös så vi skakade. Några veckor senare träffade jag en tjej från Boden i Aten, och hon sa att hon aldrig i sitt liv frusit så mycket som då, i slutet av oktober, i Aten.

Basilika said...

Det är verkligen så förlamande att ha det kallt inomhus. Man kan inte tänka på annat än att man fryser. Det suger liksom upp all ens energi.

Scylla said...

Har de sådana där pyttesmå hopplösa varmvattenberedare också, som måste sättas på i god tid före en eventuell dusch, och svindyra elpriser?

Basilika said...

Scylla: Vi har tack och lov ingen varmvatten beredare, utan vattnet värms på allt eftersom. Hur elpriserna ligger vet jag faktiskt inte eftersom vi inte har fått en elräkning sen jag flyttade hit pga av presidenten stängde ned elbolaget pga korrumption i oktober. http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3304&artikel=3171927