Tuesday, June 09, 2009

Ett litet tankeexpriment

Det ar bara fran svenskar jag har fatt hora nagot nedvarderande om att ha stadhjalp (nan "pigdebatt" existerar inte i England). Och det brukar mest vara nagot nedvarderande om personen som inte stadar men jag tycker mig kanna av en underliggande ton om att det ar nedvarderande for den som stadar for betalning. Fast det kan man aldrig fa nagon att erkanna. Men det ar inflammerat och sa tabu pa nagot satt, vilket jag tror har att gora med att det ar EN KVINNOSYSSLA. "Man ska ta hand om sin egen skit!" sa en person till mig pa en sommarfest forra aret.

Na, lat oss da gora ett litet tankeexpriment kring att detta att betala for "hemnara tjanster":
-Pondera att jag betalar en snickare for att bygga en veranda at mig. Ingen tycker det ar markvardigt. Ingen forvantar sig att jag skulle offra veckor at att bygga en veranda. De vet att jag ar battre pa att gora andra saker.
- Jag betalar grannpojken att klippa min grasmatta. Da ar jag trevlig och social och omtanksam om ungdomen.
- Jag betalar den pensionerade tradgardmastaren langre upp pa gatan for att han klipper min grasmatta. Da ar jag trevlig och social och aldersoverskridande. Sarskilt om jag bjuder honom pa kaffe och sockerkaka.
- Jag betalar en polsk gastarbetare att klippa min grasmatta. Nu branns det lite, men det ar fortfarande ratt ok. Att jag inte klarar av att klippa min egen grasmatta kan nog accepteras, sa lange jag inte betalar mannen i fraga allt for snalt (=utnyttjar honom).
- Min pappa kommer och klipper min grasmatta tva ganger i manaden. Och det anses nog som lite sott. Och lite bortskamt. Men det trampar ingen pa tarna.
- Min mamma kommer och dammsuger hemma hos mig tva ganger i manaden. Inte lika sott. Jag skulle ses som mycket mer bortskamd och min mamma skulle ses som hunsad, alternativt som en kyckling mamma, men ingen skulle frasa "man ska ta hand om sin egen skit!" i mitt ansikte.
- Jag betalar polsk gastarbetare (kvinna!) att komma hem till mig tva ganger i manaden och damma, damsuga och vattorka mina golv.

Vari ligger skillnaden?

3 comments:

Marius Skogsstjärna said...

Jag vet precis vad du pratar om. Förstår inte problemet med att slippa göra allt hela tiden. Det är en av orsakerna att jag inte är så förtjust i Sverige ärligt talat. Dels den politiska korrektheten ur alla världens perspektiv och hur alla ska vara bror duktig och göra precis allt. Det är som att tiden är det billigaste som finns i Sverige, vilket inte alls stämmer. Jag avskyr till exempel att tvätta, jag gör hellre något annat och betalar någon för jobbet. Han får pengar jag får kvalitetstid, hinner kanske med att göra något kul med mina barn om jag har några.

Basilika said...

Det dar ar sa sant, att tid anses vara sa billigt!

Lisa said...

Här i Paris är vi flera som har städhjälp. UNDERBART! Trodde att folk tänkte lite sa som du beskrivit i bloggen och var lite "orolig" för reaktioner när jag tog upp det i bloggen. Blev riktigt förvanad när alla som svarade tyckte att det var en bra idé med städhjälp om man kunde unna sig det.

Sa fort vi kommit i ordning igen sa är det städ- och strykhjälp som gäller för oss igen!

Lyssna inte pa andra och njut av tiden när du kan göra nat roligare än städa!!