Monday, September 13, 2010

Disciplin

Det finns så mycket illusioner kring att jobba hemifrån. Nästan varje gång som jag berättar för någon att jag jobbar hemifrån får jag höra: "Åh, du måster verkligen vara disciplinerad! Det skulle aldrig jag klara av." Vad tror dessa människor att jag gör? Att när min väckarklocka ringer vid tio i sex så står jag varje morgon i valet mellan att stiga upp och ligga kvar? Att mina kollegor inte skulle märka om jag inte loggade in på morgonen? Att våra klienter inte skulle märka om mina analyser inte damp ned så punktligt som de förväntar sig? Att göra mitt jobb eller inte skulle vara en lika stor existentiell fråga som om jag ska ta och diska nu eller om tre timmar?

Att jobba hemifrån betyder att jag gör samma jobb (fast ärligt talat oftast mer) från mitt fysiska hem, som jag tidigare gjorde från ett kontorslandskap. Det betyder inte att kvaliteten av mitt arbete kan sjunka för att jag sitter och sneglar på meningslös eftermiddagsTV varje dag, eller att det finns någon slags ökad flexibilitet kring deadlines bara för att man jobbar hemifrån.

Sen är ju nästa fråga, vad är det som driver dessa människor att jobba? Har de så dålig "disciplin" att de enbart utför sitt jobb pga att deras chef står brevid deras skrivbord med piskan?

Jag har jobbat hemifrån i över 5 år nu och det passar mig väldigt bra. Jag gillar att slippa pendla. Att när det regnar och är mörkt ute kan jag sitta kvar i pyjamas med en stor kopp kaffe och lyssna på Classical FM medans jag jobbar. Jag slipper trekantsmackor till lunch eller micrade rätter och lagar ordentlig mat istället. Och när dagen är slut behöver jag inte ta mig någonstans för att komma hem.

Den största nackdelen med att jobba hemifrån är dock andras attityd. Det finns någonslags föreställning om att om man jobbar hemifrån så är det inte "på riktigt" eller helt seriöst. Många får lite bored housewife och tupperware party vibbar av det hela. Jag har märkt att vänner kan ha väldigt svårt att förstå att jag inte bara kan ta en improviserad fika på stan eller ta ledigt nån eftermiddag då och då, bara för att jag jobbar hemifrån. Mitt jobb är dessutom väldigt tidspressat, vilket kan vara svårt för utomstående att förstå, som tycker att de kan väl komma förbi och fika lite hemma hos mig medans jag jobbar.

Sen är det klienterna. Jag berättar aldrig frivilligt att jag jobbar hemifrån därför att jag har en känsla av att vårt företag då skulle ses som mindre professionellt. Så när nån kund ringer och småpratar lite om vädret i London så påpekar jag aldrig att jag faktiskt förnärvarade sitter i sommarstugan i Roslagen/i Sao Paulo i Brasilien/i Mexico City och jobbar. Genom att jag har ett lokalt London nummer så går direkt till min Skype så behöver heller ingen veta var jag befinner mig rent fysiskt. Det viktigaste är ju ändå att jag svarar i telefon.

3 comments:

Lisa said...

Fran den äldre generationen far jag ofta höra "men da är det ingen som vet om du jobbar eller inte". Öh, jo, de lär ju märka om jobbet blir gjort eller inte.. Eller som min pappa "ska vi cykla och bada imorgon"och jag svarar "men jag jobbar ju". "äsch, det är väl ingen som märker om du inte gör"..

Jag far ocksa definitvt mer gjort hemma. Saknar kollegorna ibland, och att ga ut och luncha. Men just nu sa väger fördelarna helt klart upp! Har jobbat hemifran i 1 ar pa heltid, och ett ar innan dess när jag "kânde för det".

Undrar hur det ska ga om jag en dag har ett jobb där jag masta aka in till ett kontor varje dag.. Usch vad jobbigt.

Basilika said...

Ha, det är en klassiker: "det är väl ingen som märker"!

Lisa, hur gör du ang. kunder? Vet de om att du jobbar hemifrån? Det kanske är vanligt i din branch? I min är hemarbete definitivt ovanligt. Dessutom verkar det vara lång mer ovanligt att jobba hemmifrån i England än tex i Sverige.

Lisa said...

Hej!

Tack för din gulliga kommentar hos mig.

Jag är del av ett team där vi alla jobbar i flera olika länder, en del pa kontoret men manga hemma. När jag jobbar med kunder sa är det i just Europeiska eller globala projekt och alla är utspridda lite varstans. Sa da blir det konferenssamtal, eller resor. Sa jag far sällan kommentarer fran kunder. En del blir lite förvanade när det ser mitt telefonnummer, +48 för Polen da vi inte har nan egen verksamhet här :)

Kram Lisa