Monday, August 03, 2009

Hälsingland

Jag lämnade myrorna och det stillsamma lunken i Roslagen for en helg i Hälsingland - for det ar där det händer!
När jag öppnade bildörren på fredagkväll, efter att ha gasat uppför E4 efter jobbet, slår basen emot mig. "Vad är det"? fragar jag mamma. "Jerry Williams!" utropar hon. Min första fråga var: Lever han? Min andra: Och han rockar än? Jodå. Jerry rockade på fram emot elvatiden och ljudet fran hans konsert pa Orhalla (vid Orbaden) färdades lätt över Ljusnans vatten i sommarkvallen.

På lördagskvällen var det vår tur att ta oss till Orhalla. Över frukost frågade jag vem vi skulle gå och se. Mamma: "Hmm, ja, du vet, han med sången om att hon inte ringer?" Efter lite frågesport och charader (mamma försöker sjunga något, jag försöker sjunga något, gissningstävling: har han varit med i Melodifestivalen? Hur gammal är han?) kom vi fram till att det var nog Tomas Ledin, och jag jublade. Jag har plockat smultorn och blåbär den har sommaren. Jag har badat i en varm insjö och gått omkring i gummistovlar. Jag har fatt myggbett och suttit pa försukvisten och läst bocker. Och nu, Tomas Ledin konsert. Kan det bli mer svenskt?

Det kunde det.

Jag propsade pa att vi skulle cykla till konserten. (För att vi är hurtiga. För att infria fler sommar-drömmar, inklusiven den att cykla pa grusvägar. Och för att vi skulle kunna dricka vin till middagen.) Det började regna pa vägen till Orbaden. När konserten startade vräkte det ned. Hela showen blev plaskvat. Men det var kul ända. PO Tidholm må hysa ett väldigt förakt för Ledin, men jag var bara full av beundran for publiken som trots det fasansfulla vädret var på glatt humor. Ledin är inte finkultur men det finns ingen anledning att se ned på den delen av befolkning som gillar en Ledin show en sommarkväll.

På söndagen var vi till Ingalunda (Hälsingland ar full av små hantverks cafer, av varierande kvalitet, men alltid i underbart vackra miljöer) som var utomodentligt fint och roligt. Cafe, konstgalleri, keramik försäljning och en naturstig med konst. Dessutom verkade det väldigt barnvänligt med sandlåda och just natursigen med 'klappvänlig' konst.

Hälsningland på sommaren is da shit. Sveriges vackrast landskap? Helt klart en landsbygd som rockar under sommaren.


Konst på Ingalunda
Mer från naturstigen på Ingalunda

Fika på Ingalunda

5 comments:

Anonymous said...

"Såg du det landet där sjöarna le,
och där forsens språng
är en jubelsång
uti skogens trolska drömmars sal

Såg du det landet där lurarna ge
mellan gran och tall,
sina återskall
ibland kullar, berg och dal

Såg du väl detta land som heter Hälsingland, vårt land
Där våra fäder bröto bygd med stark och senig hand
Där de som vi har älskat forsens sorl och brus
Där de som vi har drömt i sommarnattens ljus"

ps. Kolla in www.humlakultur.se för ytterligare kul i Ljusdal.

Skylla said...

Har inte du problem med formateringen när du skriver och i synnerhet i texter med bild? Jag blir komplett galen. Jag får gå in och redigera minst 10 gånger per text, och oftast är det fel på den ändå. Hur gör du?

Basilika said...

Anonym: Den ar fin den dar, Halsingesangen. Har sjungit den manga ganger pa GH Nation i Uppsala. :)

Basilika said...

Skylla: Jag tycker det ar ratt meckigt att lagga upp bilder via Blogger. Jag kor aldrig nagon text som "wraps" kring bilderna (ursakta engelskan, kan inte komma pa avd det heter pa sv.), for da blir formateringen sa konstig, utan jag skriver forst texten och laddar sen up bilderna. Lagger dem centrerat och emellan brodtexten. De landar alltid hogts upp och sen far man dra ned dem till den plats du vill ha dem. Och da skapas det extra rader som man sen maste radera.

Enklare da att vara sa att man kor enbart text-inlagg och sen enbart foto-inlagg.

Du hor val av dig nar du bastammer dig for var du kommer att skriva? Vill inte tappa bort dig!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.