Monday, October 13, 2008

Alldeles Otroligt Professionellt

Som de flesta brancher innehaller aven min sin fair share av foretags events. Lite mingel, kaffe/vin (beroende pa vilken tid pa dagen det ar), nagon haller foredrag eller sa ar det en paneldebatt. Gar pa en del sadana och jag ar verkligen alltid ytterst professionell. Ingen flamsighet, inget smaflirtande har inte. Man pratar jobb, man talar varldsekonomi, man drar nagra branschskamt, man byter businesscards. Min bransch ar valdigt mansdominerad. Det ar en fin mix om det kanske ar en femtedels kvinnor dar. Men ibland borjar jag undra vad det ar med dessa man, for jag far allt som oftast dejtforslag efter sadanda har tillstallningar.
Var pa en tillstallning nyligen. Pratade med en trevlig ung man (som min mamma skulle saga, dvs, nan i min alder), diskuterade marknadslaget, bytte e-mail adresser och det var det. Jag mejlar och sager hej, hej, trevligt att ses. Samt infogar en liten analys av vad jag tyckte om foredraget. Svar kommer snabbt tillbaka: "Du kanske har lust att ses over en ol, nangang?"

For ett par ar sedan var jag pa en liknande tillstallning och talade da med en man som jag bytte lite jobb info med. Nagra e-mail fram och tillbaka om bransch-relaterade saker och sen skickar han mig en dikt. Inte en dikt som nagon annan har skrivit. Utan en dikt om mig. Som han har skrivit. Och det kandes inte sa professionellt. Det har ar en person som har valdigt hogt anseende. Som citeras i FT. Som intervjuas i TV. Och som pa sin fritid sitter och skriver dikter om svenska kvinnor kan mott pa en lunch function...? Men samtidigt som jag tyckte att det dar faktiskt var obehagligt (alldeles for privat) sa haller jag anda kontaktet (ytterst professionellt). Darfor att det gangar mig. Att ha den har personen i mitt natverkt gangar mitt vardagliga jobb genom den info han kan tillhandahalla (och tillhandahaller).

Men angande raggandet som tydligen alla andra anser att dessa functions utgor, sa fick jag en liten annan vinkel av J for ett tag sedan. Min attityd ar - kommer inte dessa man ut nangang? De maste ju traffa kvinnor utanfor jobbet ocksa? Varfor ragga nar det sa latt kan bli sa otroligt fel (varlden ar ju anda ratt liten...)? Men som J papekade sa utgor ju dessa tillstallningar en urskillningsprocess. Som man kan man vara ratt saker pa att kvinnorna som kommer dit har nagot bakom skallbenet, kan forsorja sig sjalva och inte ar nagra "Essex girls" (som sa manga av barerna i City kryllar av). Nagon har redan gjort grovjobbet at en sa att saga. Nu galler det bara att charma in sig hos den sotaste flickan *leende*

1 comment:

Anonymous said...

Ha ha, en dikt - oslagbart! Jag forstar att det ocksa ar obehagligt, jag skulle tyckt samma sak, men pa avstand ar det ocksa ganska... gulligt?! Det kunde ju vart en ramsa om hur han skulle vilja ha det i sanghalmen liksom!

Och jag kan forsta varfor du fatt "indecent proposals". Vacker, smart och duktig, klart att de hoppar pa och forsoker bjuda ut dig!

Lycka till med att avvarja dem i framtiden...