Wednesday, June 27, 2007

...don't let the bedbugs bite!

Jag har hallit inne med den har texten ett tag men nu tror jag att det ar dags. Mina bedbug eskapader! Jag trodde helt naivt att "bedbugs" var ett sagodjur, kanske typ kvalster eller som "snomask" (som vi pa dagis blev tillsagda fanns i sno for att halla ungarna ifran att slicka pa snobollarna) och tyckte rimmet "Good night, sleep tight, don't let the bedbugs bite" bara var sott. Sa fel, sa fel.

Jag kom ju tillbaka ifran Paris alldeles pricking. (Sag ut ingefar sa har, fast forutan Jesusbilden da). Utslagen gick ned en del men nya poppade upp under veckan som kom. Trodde att det var en fordrojd allergireaktion (jag far sadana av myggbett ibland, kan svullna upp langt efter att jag har blivit stucken). Men forra onsdagen vaknade jag och hittade sma blodprickar pa mina lakan och insag att jag fortfarande blev biten. Att jag hade skadedjur i sangen. Samma morgon gick internet ned i Hampstead sa jag flydde hem till J (igen). Skalade av mig alla klader jag hade pa mig och allt jag hade med mig och kastade in i tvattmaskinen sa fort jag kommit innanfor dorren.

Igar var jag tillbaka till huset i Hampstead och hamtade det sista, sa idag gar tvattmaskinen varm. (Man maste tvatta allt i 60 grader for att ta kol pa ohyran. Vatten dodar dem inte, men varme gor, sa saker som lakan har jag kort i 90 grader.) Hittade aven bevis pa att det inte var jag som hade dragit med mig djuren fran hotellet i Paris, utan de hade faktiskt funnits dar redan nar jag flyttade in, vilket pa ett satt kandes som en lattnad.

Mina bett har gatt tillbaka. Jag har inte fatt nagra nya bett sen jag flyttade in hos J men huden ar fortfarande bitvis flackig och jag bor nog halla mig i skuggan under den narmaste veckan (fast det ar ju inget problem i London dar vadret fortsatter att vara gratt och regnigt). Sammanlagt tror jag att jag fick ungefar 200 bett pa hela kroppen. Och kliandet gjorde mig halvt galen. Dessutom blev huden om och det gjorde ont att ha klader pa sig. Det fanns en tid da de flest hem hade bedbugs och jag kan inte forsta hur nagon kan leve nagon langre tid med dessa insekter sa nara inpa sig utan att bli fullkommligt fran vettet. Sen kom DDT pa 50-talet och gjorde slut pa problement. Men med varmare temperaturer har bedbugs tydligen gjort ett atertag i England och de ar visst ett gissel att bli av med (det gommer sig inte bara i madressen, utan varsomhelst i rummet dar de kan fa skugga, sa som bakom lister, i golvspringor, i kontakter, etc).

Jag vet inte vad Cimex Lectularius heter pa svenska men vad jag har forsatt har problemet blivit storre ocksa i Sverige. Det har valdigt lite med att gora hur rent man har det hemma, det ar inte smuts som attraherar dem utan varmen fran manniskor och naturligtvis, blod.

2 comments:

Anonymous said...

Vägglöss va? Jo, de börjar bli allt vanligare i Sverige.
Stackars dig, Basilika!

Basilika said...

Vaggloss heter de ju! Usch, kliar bara jag tanker pa det...