Monday, April 27, 2009

Lite analys kring influensan:

Att pasta att hela Mexico City's befolkning gar omkring i munskydd ar liiite overdrivet, vilket anda svenska, brittiska och amerikanska media forsoker gora gallande. Min egen ytterst daliga empiriska studie fran gardagens tur till affaren visade att cirka en tredjedel av manniskorna pa Superama anvande masken och inte ens alla butiksanstallda bar dem. Dessutom hade kanske en tredjedel av dem som faktiskt anvande masken den bara over munnen och inte over nasan, vilket val gor det hela mindre effektivt.

Man maste ocksa vara medveten om att mexikanare tar allt som regerigen sager med en nypa salt. Demokrati ar anda ett ganska nytt begrepp i det har landet och det ar manga som mumlar att vi inte kan vara sakra pa att regerigen har nagra alternativa intentioner med att forsoka fa folk att undvika folksamlingar, stanga universitet och uppmana till att halla sig hemma.

Av de drygt hundra dodsfall som har rapporterats har inte ens alla skett i Mexico City, vilket ju i en tjugomiljonersstad maste anses som valdigt, valdigt lite. Mexico Citybor ar vana vid livsfaror overallt: Traffikolyckor, jordskalv, luftrorsproblem pga fororeningar och risken for kidnappning och ran hor ju till vardagen, medans 'narkotika kriget' i norra Mexico skordar flera hundra doda varje manad. (Som exemple satte vi pa nyheterna igar morse for att kolla laget och hamnade mitt i avhandligen om de senaste narco traffic arresteringarna som gjorts, varpa R kunde konstatera att varlden nog anda inte holl pa att ga under av influensa da knarklangningen forsatte precis som vanligt.) For att inte tala om den vardagliga kampen for miljoner av Mexico Citybor att se till att man far tillrakligt med pengar for mat, sina barns skolgang och mediciner. Mot alla dessa faror maste anda influensa ses som en mindre risk.

Jag menar inte att pa nagot satt forminska faran for en panedmi eller att vi pa nagot satt ska ta lattvindigt pa det som hander har i stan just nu. Vill bara formedla stamningen som jag upplever den.

4 comments:

Pinche Sueco said...

Jag håller med dig. Det blir lätt lite överdrivet i media. Självklart är situationen allvarlig, men du har en bra poäng i att man vrider rapporteringen en del. I tidningarna ser man ju bara foton på människor med skyddsmask, men tittar man på gatorna så är det väl knappt hälften som har det. Jag tycker dock att Erik de la Reguera på DN förmedlar en ganska bra bild. Eller vad säger du?

Hälsningar från en annan svensk i D.F.

Basilika said...

Hej, kul att du hittade hit! Jag bor ute i Satelite och det ar ganska glest mellan munskydden har. Folk kanner sig nog lite sakrare da det inte ar lita tatbefolkat har som inne i DF...

Far vanta och se. A ena sidan tycker jag det ar riktigt laskigt, a andra sidan fortsatter ju livet som vanligt.

Jag hoppas bara att de inte hittar pa natt i stil med att forsoka isolera Mexico City och stanga flygplatsen - ska namligen flyga till Mazatlan pa semester pa fredag (tanker jag sjalviskt)...

Marius Skogsstjärna said...

Hmm för mig är det nästan samma sak fast ändå motsatt reaktion. Eftersom det finns en del som lever livet "i rädsla för" hijacks och annat blir detta mer som en förstärkande rädsla och det blir ännu mer isolering inomhus. Dubbel-paranoian har anlänt till Insurgentes Sur. Jag kommer gömma mig i Chiapas ett tag till, ett bröllop är planerat att vi ska till. Hur fasen ska det gå till?

P: Erik de la ... inget ont om han, tycker också om hans vinkel. Det skojiga med han är hans sätt att likt Persson eller Reinfelt som nämner den där vanliga människan någonstans på fabriken i Borås så kommer Erik med anekdoter ifrån försäljaren i tienditan eller gatan.

Basilika said...

Ang. Erik de la Reguera: DN's rapportering har varit battre, tycker jag, eftersom de haft nagon pa plats fran borjan. Jmf med Svd som lat nagon random sprakstudent rapportera och darmed fick med uttalanden som "Det är läskig panikstämning här. Alla har masker och gatorna är tomma", samt det mest naiva: "Vår portvakt som måste åka buss till jobbet säger att han inte är ett dugg rädd. Men vi försöker hålla avstånd från honom och vill inte ta i dörrhandtaget till exempel. De fattiga som inte har råd att stanna hemma går fortfarande till sina jobb"
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2803501.svd